„Okno” kod Uba - Jezero Fazanerija

Lokacija

Srbija
44° 28' 18.1092" N, 20° 5' 12.5016" E

Ime: Jezero "Okno"
Mesto: Ub
Radno vreme: 6:00 - 20:00

„Okno” kod Uba je komercijalni revir koji postoji od prošle godine, a nastao je u nekadašnjem kopu obližnje ciglane. Nalazi se na samom ulazu u Ub, u okviru kompleksa fazanerije, koja se prostire na oko 400 hektara lovišta

Retko koja voda u Srbiji može da pruži maksimalan užitak na vodi koji podrazumeva: dobar ulov, čistu vodu i obale, te bogatnu dodatnu ponudu zbog koje se osećate bolje nego kod kuće. Obično nešto zaškripi. Ili nedostaje infrastruktura, ili je dodatna ponuda „mršava”, ili je, pak, zakazala briga o reviru. Međutim, na revir „Okno” kod Uba stižemo asfaltnim putem, a automobil ostavljamo na prostranom, lepo uređenom parkigu, odmah kraj motela „Okno”. Iza nove dvospratnice sa uredno uređenim zelenilom naziremo vodu. Papiri, plastika, otpad…

Šta je to? Već obećava! Ubrzo otkrivamo da ovaj revir zadovoljava prohteve i najzahtevnijih ribolovaca, jer uz vrhunsku vodu nudi i kompletnu uslugu. U razgovoru sa upravnikom Zoranom Markovićem saznajemo da ovde sve funkcioniše kao satić, te da glavne investicije tek predstoje.

I lov i ribolov

„Okno” kod Uba je komercijalni revir koji postoji od prošle godine, a nastao je od nekadašnjeg kopa za ciglanu. Nalazi se na samom ulazu u mesto, u okviru kompleksa fazanerije, koja se prostire na oko 400 hektara lovišta. To znači da se na četrdesetak minuta vožnje od Beograda nalazi jedinstveno mesto za ribolovce, lovce, ali i ljubitelje prirode, jer se po lovištu prostiru kilometri staza, idealnih za šetnju i rekreaciju. Po rečima upravnika Zorana Markovića, mnogi posetioci „Okna” ovde provode dane, kombinujući svoje dve pasije – lov i ribolov.

- Ljudi dođu u lov, pa kada vide kakvu vodu imamo, uskoče u čizme i počnu da pecaju. Cilj nam je da ponudimo što više i zato smo protekle godine dosta ulagali, a imamo i velike planove da unapredimo ovaj jedinstven prostor – ističe Marković.

Samo jezero ima pravougaoni oblik, površine od oko 3,5 hektara (dužine 320 metara i širine 110 metara). Prosečna dubina je 3,5 metara, a dno je tvrdo i čisto. Voda je kristalno čista, jer se stari glinokop napaja iz 14 prirodnih izvora. Zahvaljujući prirodnoj cirkulaciji vode, ukupni riblji fond od blizu pet tona u dobroj je kondiciji.

Šaranska voda

U reviru preovlađuje šaran (oko 80 odsto ukupnog ribljeg fonda), ali ima i amura, tolstolobika, babuške, štuke i smuđa. - Iako kao komercijalni revir postojimo tek od prošle godine, možemo da se pohvalimo da imamo 15 komada od oko 20 kilograma i čak 100 šarana težine od 10 do petnaest. Tu je i 40 komada amura desetokilaša i smuđevi od oko 1,7 kilograma. To su lepi lovni primerci na koje smo ponosni, ali planiramo da na jesen vodu poribimo tonom šarana od pet do deset kilograma. Biće tu i 200 komada većih od deset kilograma - ističe Marković.

Trenutno na vodi ima 16 pozicija, ali se planira postavljanje još nekoliko, jer kako kaže Marković, za tako nešto ima i želje i mogućnosti. Trenutna lovna mesta su čvrsta, dobro uređena, sa pojedinačnom rasvetom i priključcima za struju. Na svakom mestu ima dovoljno mesta za postavljanje šatora i organizovanje ribolovnog mesta. Nedaleko od vode nalaze se toalet i tuš kabina, a planira se postavljanje još jednog punkta sa mokrim čvorom.

„Okno” kod Uba
„Okno” kod Uba
„Okno” kod Uba
„Okno” kod Uba
„Okno” kod Uba
„Okno” kod Uba
„Okno” kod Uba
„Okno” kod Uba
„Okno” kod Uba
„Okno” kod Uba
„Okno” kod Uba
Facebook stranica: 
https://www.facebook.com/pages/Restoran-OKNO-fazanerija-Ub/182768128445188