Blog

03.09.2018 | komentara: 0
Ukoliko se odlučite da ga pecate na keder, imajte u vidu da smuđ „ide" na miris morske ribe. Ona ne mora biti živa, šta više, bolje je da bude mrtva riba. Smuđ je oprezna riba pa koprcanje „živog" kedera ne pomaže mnogo ribolovcu.
19.03.2018 | komentara: 0
Fiziologija svakog ribolovca je različita. Znači svako ima neki svoj plafon dometa. Sa različitom fiziologijom potrebna je i različita oprema. Ono što odgovara nekom grmalju neće i vama sigurno, zato izbor pribora ostaje na vama. Ukoliko grmalj ima samo snagfu a ne i tehniku, bacaćete dalje od njega sigurno, a ukoliko ima i jako dobru tehniku onda je on taj koji može ostvariti najdalje distance. Suština je sledeća. Jedan prosečan ribolovac trebalo bi da može da dostigne daljinu od 150 metara, sa dobrom opremom i dobrom tehnikom.
27.01.2018 | komentara: 0
Najpovoljniji period za lov krupne štuke, trofejnih pa i kapitalnih primeraka, u prvoj polovini godine je onaj kada se temperatura vode kreće između 10 i 18 stepeni Celzijusa.
04.01.2017 | komentara: 0
Dragi ribolovci, danas ćemo vam bliže predstaviti proizvod za koji možda niste čuli. U pitanju je sprej za varaličarenje čija upotreba povećava učinkovitost varalice. Korišćenje je veoma jednostavno, sve što je potrebno je da naprskate sprej na varalicu.
22.11.2016 | komentara: 0
Šaran je pre svega najplemenitija slatkovodna riba, kako kod nas tako i u ostatku sveta. Opšte je poznato da je najpametnija riba i predstavlja težak zadatak i izazov za svakog, pa čak i onog najiskusnijeg, ribolovca, jer sa njim nikad nije sigurno kako će da se ponaša, jednostavno je to igra u kojoj se morate truditi da ga nadmudrite koristeći svo naoružanje kojim raspolažete.
16.09.2016 | komentara: 0
****Slabo popularne baitcaster (multiplikator) mašinice mogu učiniti varaličarenje znatno dinamičnijim i uzbudljivijim, jako dobra stvar za ljubitelje brzinskog varaličarenja.****
12.08.2016 | komentara: 0
Karakteristike Izdužena, vretenasta  riba, tela spljoštenog sa jedne strane, linija leđa i stomaka gotovo su paralelne. Boja je uglavnom sivkastozelena, leđa su tamnije nijanse, a trbuh je beo. Ima veliku glavu koja, nos joj je itekako dugačak, širok i podseća na kljun patke. Usta može na izuzetno veliko da otvori, i u njima ćete pronaći velike i oštre zube grabljivice. Otvor usta joj je horizontalan, a zadnja strana gornje vilice joj dođe ispod linije krupnih očiju.
19.07.2016 | komentara: 0
Primena meč štapova je pre svega namenjena ribolovu na jezerima. Navodno je osmišljena od strane Engleza. Suština ove metode je da omogućava ribolov primenom fine opreme i na većim udaljenostima. Ne tvrdim da meč štapove nije moguće koristiti i na rekama, ali je poznato da za to postoje i bolja rešenja.
06.06.2016 | komentara: 0
Kako su prvomajski praznici dobrim iza nas, pa je gužve na mestima popularnim za ribolov sve manje, bacio sam se na razmišljanje kako bi mi jedno kratko popodnevno pecanje dobro došlo.   Grad sam napustio tek negde nakon 15 časova, pa nisam hteo da komplikujem stvari i opredelio sam se za najbliže stajalište na mom omiljenom mestu za ribolov. Na obalu sam stigao nešto pre 16 časova. O ovom rukavcu reke Tise treba da znate toliko da kreće iz Mađarske, iz Tompe, kod Horgoša prelazi državnu granicu i kod Martonoša se završava. Druga obala, koja je od mene na nekih stotinjak metara, već je Mađarsko tlo... jezero zapravo predstavlja granicu.  
26.04.2016 | komentara: 0
Po čemu je bojli specifičan?
04.04.2016 | komentara: 0
Glista kao mamac Među živim mamcima, glista je onaj kojeg je moguće najduže čuvati. Ne samo da je najjednostavnija za održavanje, može se reći da donosi i najveći ulov. Od deverike, preko šarana i soma, mnoge riblje vrste je sa zadovoljstvom konzumiraju. Da bismo gliste što duže zadržali u željenom stanju, potrebni su ipak određeni uslovi. 
18.03.2016 | komentara: 0
Priprema pred sezonu Pre nego što u martu otpočne njihova intenzivnija upotreba, ribolovački štapovi svakako su zavredili malo više pažnje, remont, ili neku sitniju popravku, kao i malo nege i “glancanja”. Detaljno čišćenje štapa, svakog njegovog dela, i najstinijeg segmenta, veoma je važno jer tokom ovakvog čišćenja čovek često naiđe na dobro sakrivena sitna oštećenja, ograbotine i slično, na šta tokom rada i aktivnog korišćenja štapa ni ne stigne da obrati pažnju.
01.03.2016 | komentara: 0
Danas je lako ići u ribolov potkovan dobrim štapom i još boljim mamcima, ali, kako je pecanje nekada izgledalo, kada nije bilo moguće jednostavno zabaciti štap i namotati mašinicu? Još kod drevnih Egipćana, 2000 godnina p.n.e , zabeležene su scene lova ribe uz pomoć štapa. Ribolov se, takođe, pominje u Rimu i Kini, kao i kod Jevreja.
18.02.2016 | komentara: 0
Lutka crvića kao mamac Lutka crvića je omiljeni mamac krupnim deverikama naših velikih reka i tokom zime. Profesionalni ribolovci zbog toga veoma detaljno analiziraju ovu hranu koja je omiljena među deverikama. Različite boje lutki odaju njihovu zrelost, koja je zatim povezana i sa njihovom težinom. 
02.02.2016 | komentara: 0
Ovih dana ni sasvim rešeni ribolovci nemaju lak zadatak. Većina jezera već je prekrivena debelim slojem leda.  Jedinu nadu u ovim zimskim danima predstavljaju toplovodna jezera, kanali i reke. Kako je, u blizini mesta na kome stanujem,  jedina vodena površina koja u ovim danima daje i najmanju nadu za uspešan ribolov – Dunav, odlučio sam da tu oprobam svoju sreću.   
27.01.2016 | komentara: 0
Čvorovi za ribolov
Ribolovci ne pridaju mnogo značaja izboru čvorova. Iako se kaže da su oni najslabija karika između ribolova i ulova. Za vezivanje udice, karabinjera ili varalica ne moramo biti eksperti i nije potrebno da znamo veliki broj čvorova. Ipak bitno je da znamo vezivanje par čvorova koji su nam najlakši, a pri tome su i sigurni. Navešćemo nekoliko primera za vezivanje čvorova, vi odaberite one koji vama najviše odgovaraju.
20.01.2016 | komentara: 0
Ribolov na ledu
Prilikom pecanja na ledu bogatimo se sa lepim ulovima i doživljajima. Dok se nalazimo na ledu ne smemo zanemariti neke bitne sigurnosne mere. Zbog neprimernog ponašanja, lako može doći do nesreća, koje se mogu izbeći ukoliko se pridržavamo osnovnih mera bezbednosti.
05.01.2016 | komentara: 0
Ima mnogo sportskih ribolovaca koji se ne odriču ribolova ni tokom zimskog perioda. Tada uglavnom pecaju belu ribu – bodorku, babušku, škobalj, ploticu… U ovo doba godine, kratko ostajemo na vodi, zbog toga izbegavajte eksperimentisanje sa terenima.
21.12.2015 | komentara: 0
Jezero Tisa je napravljeno tokom 1980−ih kao deo projekta za kontrolu poplave reke Tise, sa namerom da se pomogne u regulaciji toka i poplava reke. Ovo je najveće veštačko jezero u Mađarskoj, sa svojih 127 kilometara kvadratnih, raznolikim vodenim sredinama i sa velikim dubinskim razlikama, jezero je ubrzo postalo popularno turističko odredište. Opustite se i uživajte uz veliku raznovrsnost biljaka, ptica i drugih životinja.  
11.12.2015 | komentara: 0
Žene ribolovci
Koliko god nekima ova tema možda zvuči čudno ili čak kontradiktorno, žena pecaroša je sve više, zavisi samo kako vi na njih gledate. Od verovanja da je žena baksuz u čamcu je prošlo puno vremena, pa opet je i dalje usađeno mišljenje da su žene nezainteresovane za ovu temu ili čak jednostavno da nisu za pecanje.

Stranice