Čišćenje i održavanje ribolovačkog štapa

Priprema pred sezonu

Pre nego što u martu otpočne njihova intenzivnija upotreba, ribolovački štapovi svakako su zavredili malo više pažnje, remont, ili neku sitniju popravku, kao i malo nege i “glancanja”. Detaljno čišćenje štapa, svakog njegovog dela, i najstinijeg segmenta, veoma je važno jer tokom ovakvog čišćenja čovek često naiđe na dobro sakrivena sitna oštećenja, ograbotine i slično, na šta tokom rada i aktivnog korišćenja štapa ni ne stigne da obrati pažnju.

Održavanje

Sunđerom natopljenim mlakom vodom sa dodatkom malo deterdženta, najlakše je odstraniti nalepljene i tako osušene ostatke hrane, kao i drugu prljavštinu. Svaki delić štapa, zatim treba prebrisati čistom i mekom tkaninom, i tada pregledati svaki milimetar, potražiti eventualne pukotine, ogrebotine i one najtanje. Ovakva oštećenja, spretniji ribolovci rešavaju veoma tankim slojem sintetičke smole. Čišćenje mešalice i prstenova takođe ne smemo zanemariti.

Ne smemo zaboraviti, da tokom ribolova, putem damila kroz prstenove prolaze kapljice vode, koje sadrže sitne čestice prljavštine, koje se zatim na istim tim prstenovima talože i tako značajno utiču na kvalitet i udaljenost bacanja, a osim toga i oštećuju damil. Štapići za čišćenje ušiju, ili pak korišćene i omekšale četkice za zube, na ovom polju čine čuda. Njih je takođe potrebno potopiti u mlaku vodu sa deterdžentom, i njima je moguće lako doseći kako unutrašnje tako i spoljne delove prstenova, i iz njih iščistiti okorele naslage prljavštine.

Drška od plute

Čišćenje sunđerastih delova i delova od neoprena, takođe ne predstavlja neki problem, ali mnogi pitaju šta mogu da rade sa štapovima čija drška je sačinjena od plute. Pluta kao materija, ima to svojstvo da nakon dužeg korišćenja ume da promeni boju, pa čak i da plesnivi ispod zaštitne folije nakon jednog-dva kvašenja. Ručicu od plute moguće je očistiti sunđerom, i sa veoma malo vode sa rastvaračem. Kada se ručica u potpunosti osuši, veoma finim i kvalitetnim šmirgl papirom (600-kom), blago skinuti onaj površinski sloj. Ručica će izgledati kao nova.

Obratite pažnju na to da lakiranje ručica od plute svakako ne savetujemo, ne samo zato što se sjajna hemikaljia nikako ne uklapa vizuelno, već i zbog toga što poništava ergonomske prednosti ovakve ručice. Lak će vremenom popucati!

 

Blog kategorije: