NJAM NJAM: Ovu poslasticu ni jedna riba ne odbija!

Crvi su najzastupljenija vrsta mamca, sa kojom je moguće uhvatiti gotovo svaku vrstu ribe. Zbog toga se i smatraju najjednostavnijim i najdelotvornijim živim mamcem.

Crvići

Larve plave muve zunzare, odnosno crviće, moguće je pronaći u bilo kojoj prodavnici ribolovačke opreme. Ovi crvići su prljavo beli, ali se mogu obojiti u bilo koju drugu boju. Najveće količine ovih crvića uzgajaju se na tzv. farmama, odakle se snabdevaju i prodavnice u kojima ih je moguće pronaći u raznim bojama. Crveni su daleko najpoznatiji, a zatim prirodno beli, ružičasti, te oni bronzane boje. Crvići žute i plave boje su retki i nemamo saznanja o tome da je iko sa ovim bojama crvića postigao veći uspeh. Ukoliko Vi jeste, očekujemo informacije!

sareci crvici za ribolov crvi za pecanje

 

Crna mrlja

Uvek je važno kupiti što svežije crviće. Svež crvić je mesnat, okretan i na njemu možemo primetiti veliku crnu mrlju od gornjeg dela tela prema tanjem kraju. Ova mrlja je dokaz da je crvić skoro skinut sa nekog mesa na mestu uzgajanja. Dobro je biti u prijateljskim odnosima sa prodavcima u prodavnici ribolovačke opreme, pogotovo ako želimo saznati kojim danima stižu zalihe svežih crvića. U tom trenutku je najbolje pazariti crviće, osim u sličaju kada od njih želimo napraviti lutke. U tu svrhu bolje je koristiti nešto starije crviće.

 

Obojeni crvići

Najbolje je pri ruci imati crviće raznih boja u svakom momentu, kao što je uostalom slučaj i sa drugim vrstama mamaca. Ribe naprosto ne obraćaju pažnju uvek na istu boju mamca. Na primer, tokom zime, prilikom ribolova na stajaćim vodama, imaćete potrebu za određenom količinom crvenih crvića, i po kojom belom i narandžastom jedinkom. Ipak, najbolje je na udicu montirati nekoliko crvića različitih boja, kako bismo utvrdili kakvo je raspoloženje riba toga dana, odnsno koja boja im je u tom trenutku i na tom mestu najinteresantnija.    

Crviće možemo koristiti zasebno ili u vidu “sendvič” mamca

Tokom leta, dobre rezultate možemo postići ubacivanjem veće količine crvića, iako taj poduhvat, podrazumeva se, zahteva i veće troškove. Tako bi litra i po ovog mamca bila dovoljna, kao i kod druge vrste mamca, ali vodočuvari po ovom pitanju uvode i određena ograničenja, stoga je pametnije prvo se ipak raspitati na tu temu.

crvi za ribolov

 

Loptice za hranjenje od crva

Drugi način je lepljenje crvića. Kao što i sam naziv kaže, koristeći prikladan lepak za crve, možemo lepiti crviće jednog za drugi, formirajući na taj način loptice, koje u vodu možemo ubaciti na veću razdaljinu od uobičajene.

Možemo zaključiti da crviće možda ne možemo dobiti u pakovanjima udobnim za korišćenje, ali ako usvojimo širok spektar njihove primene, sigurno je da sa njima možemo postići maksimalne rezultate.

 

Praćka za ribolov

Ukoliko nam teritorija na kojoj pecamo dozvoljava, mamac možemo ubaciti u vodu i rukom, međutim uvek je najbolje koristiti praćku. Ubacivanje veće količine crvića u vodu često se naziva i sprejanjem. Napominjemo da  ovaj proces nema apsolutno nikakve veze sa korišćenjem spreja za pojačavanje ukusa mamca.

pracka za pecanje ribolov

 

Posuda za crviće 

Crviće treba držati u kutiji, posudi ili tacni namenjenoj za držanje mamca, ali uvek u razumnim količinama. Uvek ih je potrebno ih je držati na suvom. To možete postići posipanjem kukuruznim brašnom ili pak hranom blagog ukusa. Prenatrpanost posude dovodi do njihovog "znojenja", odnosno ispuštanja neprijatnog mirisa amonijaka koji je podjednako gadan za ribe kao i za ljude.   

Crvići se drže u frižideru u posudi bez poklopca. Preporučuju se nešto više posude, sa ivicama koje će sprečiti bežanje crvića. Ukoliko nismo u mogućnosti da ih smestimo u frižider, tokom hladnijih meseci i garaža ili šupa su pogodna mesta za njihovo čuvanje. Tokom vrućih letnjih dana, kada nemamo mogućnosti da crviće držimo na hladnom, najbolje rešenje je kupiti ih toga jutra kada se pođe u ribolov. U suprotnom, crvići mogu napraviti više štete nego koristi. 

 

Udice za crve

Crv je relativno mali i delikatan mamac, stoga se na udicu najčešće stavlja svega jedan ili dva komada, ređe tri komada i to samo kad se koristi udica veličina između 14 i 22. Naš favorit je Gamakatsu LS-1050N. Na udice debljine 20, 18 i 16 uglavnom se stavljamo po dva crva, a na 14-icu, tri komada. Ukoliko želimo upecati veće primerke šarana, obično koristimo Gamakatsu LS-2210B.

udica za pecanje

 

Lutke

Kao što je već napomenuto, frižider torba je od suštinskog značaja kod prenošenja crvića, ali i drugih vrsta mamaca, na mesto ribolova. Tokom leta, predstavlja jedan od krucijalnih delova opreme. Druga veoma važna stvarčica je mrežica pomoću koje možemo odstraniti uginule larve - lutke, ili kukuruzno brašno pre nego što započnemo ribolov.

I uginuli crvići su odličan mamac, onda kad ne želimo privući pažnju manjih riba, ili kada želimo da sprečimo da nam se mamac zabode u mulj i tako nestane iz vidokruga riba.

Dešava se da se stariji crvići mogu naći po jefitnijoj ceni u prodavnicama. Ovo je jedan od načina da se uštedi, a pri tome, njihova prednost se ogleda i u činjenici da su stariji crvići mnogo manje aktivni od svežih što u određenim situacijama omogućava da se iznad muljevitog dna formira nešto nalik tepihu od crvića.

 

Pinki

Veličina ove larve je upola manja od crvića. Pinki je larva zelene muve i njegova je uloga u ribolovu veoma ograničena. Tokom zime, kada nema svrhe koristiti veliki mamac, veoma pažljivo se u vodu može spustiti po koji pinki putem udice, a pored toga se pomoću posude u vodu može ubaciti još po koji. Ovaj način možemo zainteresovati inače nezainteresovane, bezvoljne šarane ili manje deverike.

Dok su crvići dostupni u raznim bojama, kod pinkija je ružičasta boja daleko najzastupljenija.

Pinki je sličan crviću, ali je u odgovarajućim uslovima mnogo jednostavniji za držanje. Za jedan vikend ribolova dovoljna je četvrtina litre pinkija, ako mamac držimo u frižideru, na podu garaže ili druge hladne prostorije, i povremeno ga prosejemo kako bi uklonili uginule jedinke.

 
 
 
 
Za kraj, čitaocima TOPfish bloga, spremili smo jedno malo prvomajsko iznenađenje. Od 27.04. do 30.04. posetite našu maloprodajnu radnju na adresi Somborski put 35 u Subotici i za samo 250 dinara dobićete 1/4l crvića i čak 1kg TOPfish primame! Čekamo Vas!
Ponuda važi uz TOPfish karticu (koju takođe možete izvaditi u radnji).
 
 
 
Blog kategorije: 

Komentari

"Ukoliko zelimo upecati vece primerke sarana, obicno koristimo Gamakatsu LS-2210b."
Koje velicine?? Da li se podrazumjeva takodje od 14 do 22 ili ipak nesto jace? Hvala