Lov šarana zimi

Šaran je pre svega najplemenitija slatkovodna riba, kako kod nas tako i u ostatku sveta. Opšte je poznato da je najpametnija riba i predstavlja težak zadatak i izazov za svakog, pa čak i onog najiskusnijeg, ribolovca, jer sa njim nikad nije sigurno kako će da se ponaša, jednostavno je to igra u kojoj se morate truditi da ga nadmudrite koristeći svo naoružanje kojim raspolažete.
Zima je period godine kada je izrazitno hladno, kako za čoveka tako i za ribu, i ribolov zimi za bilo koju ribu, a za šarana pogotovo, predstavlja jedan vid ekstermnog sporta. Tako da započnimo temu o lovu šarana u najhladnijim periodima. Prvenstveno ovo je period u kojem se možete osloniti samo na znanje, jer oslanjajući se većinski na sreću nećete imati baš nešto uspeha.
 

Prvo i prvo, lokacija kao jedan od početnih i ključnih faktora zimskog ribolova, jer možemo postaviti to iz našeg ugla, kao neki vid zimnice, ljudi spremaju sebi zimnicu, koja naravno nema više takav smisao kao što bi zapravi trebalo biti, ali to je hrana koja je pripremljena za zimski period kada se sedi kući u toploj i ugrejanoj sobi i jede već pripremljena laganu hranu, tako i riba pogotovo šaran, koja važi za jednu od inteligentnijih , slično razmišlja. Tako da lokaciju ako potrefimo mi smo odradili dobar deo posla, uglavnom bi to trebalo biti neko jezero jer je on tu oko toplog rastinja umoran od proleća i leta odmara pa ćemo ga lakše naći nego u nekoj tekućoj reci gde to predstavlja malo veći problem o kom nećemo u ovom razmatranju. Čim izaberemo lokaciju dalje je na nama da spremimo mamac i da budemo vešti.

Mamac, najbitniji činilac lova ribe, poznavajući šarana i njegov način ishrane, on je dosta jeo preko godine i skupio dovoljno masnoće da može da preživi zimu bez nekog posebnog truda, stoga za njega treba zimi pripremiti hranu sa mnogo manje masnoće jer mu metabolizam slabije radi, i neće biti zainteresovan za preterano aromatizovanu hranu (tečne arome, dipovi) treba pripremiti izbalansiranu hranu koja je namenjena za zimski ribolov što je malo teže ako niste baš iskusan šarandžija. Možete kupiti gotovo pripremljene boile ili sa vrsnim poznavaocem napraviti sami koristeći određene smese i ukuse koji su delotvorni zimi. M1, M2 su jake mesnati ukusu koji će privući njegovu pažnju.Nisu preterano masni, a jakog su ukusa. 

I za kraj šlag na tortu, da se poklopi sve prethodno obrazloženo, da odaberete dobru lokaciju i hranu, morate biti brzi, štapove pozicionirati što bliže vodi i obavezno korsititi svinegere zbog osetljivosti i naravno manje udice. Jer šaran uz sve uslove optimalne ipak neće preterano biti agresivan da zagrize, ako zagrize to će biti ono „bip-bip“ jednom-dvaput i ako ne odreagujete hitno uz odgovarajuću kontru na vreme neće ništa ostati na udici.

Blog kategorije: