Lutku kao mamac izaberite i zimi

Lutka crvića kao mamac

Lutka crvića je omiljeni mamac krupnim deverikama naših velikih reka i tokom zime. Profesionalni ribolovci zbog toga veoma detaljno analiziraju ovu hranu koja je omiljena među deverikama. Različite boje lutki odaju njihovu zrelost, koja je zatim povezana i sa njihovom težinom. 

Ovo se mora uzeti u obzir prilikom hranjenja! Lutke najtamnijih boja su najzrelije, izuzetno su lagane i lako krckaju, te zbog toga smanjuju otpornost udice. Ciljano hranjenje je sa njima gotovo nemoguce jer se zbog svoje male težine momentalno odižu od dna i tako u veoma kratkom roku menjaju našu strategiju. Dakle, kao hrana i kao mamac najbolje su se pokazale sveže, svetlije lutke koje su ujedno i teže u masi.

Ribolov na velike deverike

Kod ribolova na velike deverike, dovoljno je umešati 3 dl lutki crvića u 3 kilograma hrane. Ovakvu vrstu mamca lako je zadenuti i na udicu, ali mnogo bolji rezultati se postižu kada se pored nekoliko živih navuku i 2-3 lutke. Na tekućim vodama nikada ne koristite udicu manju od 10-ke. Na slikama možete zapaziti kako se "buket" crvića nadenut na udicu (10-ku) i ovako gubi u čeljusti dunavske deverike od blizu dva kilograma. Takođe, treba imati u vidu da bi bilo veoma teško namamiti ribu iz daljine do obale koristeći manju udicu!

Blog kategorije: