Oprema za spodiranje!

Fiziologija svakog ribolovca je različita. Znači svako ima neki svoj plafon dometa. Sa različitom fiziologijom potrebna je i različita oprema. Ono što odgovara nekom grmalju neće i vama sigurno, zato izbor pribora ostaje na vama. Ukoliko grmalj ima samo snagfu a ne i tehniku, bacaćete dalje od njega sigurno, a ukoliko ima i jako dobru tehniku onda je on taj koji može ostvariti najdalje distance. Suština je sledeća. Jedan prosečan ribolovac trebalo bi da može da dostigne daljinu od 150 metara, sa dobrom opremom i dobrom tehnikom.
Raketa danas ima više vrsta. Mnogi ih proizvode. Za svaku namenu i svaku vrstu hrane može se naći odgovarajuća. Ukoliko želite da hranite i pecate na velikim daljinama čak i preko 150 metara, Carp system raketa, domaće firme Carp system.
Najlon na mašinici treba da bude izuzetno tanak ukoliko hranimo na velikim daljinama, što zbog preciznosti tako i zbog manjeg trenja pri spadanju sa špulne mašinice. Lično koristim najlon debljine 0,25 mm. Najlon treba da bude izuzetne mekoće, i svež. Ipak teško je spojiti mekoću a da pri tom nemate mršenje priliko izbačaja. Ipak do ovog rešenja se može doći eksperimentom, sve dok ne shvatite da ste zadovoljni najlonom. Kada najlon namotamo, ostaje da postavimo takozvani šok predvez. Šok predvez je spoda između najlona i rakete. Jer, šta bi bilo ako bismo punu raketu težine oko 300 gr. izbacili osnovnim najlonom recimo 0,25mm? Došlo bi do momentalnog pucanja. Ovako šok predvez vežemo za najlon, namotamo nekoliko metara na mašinicu, a za drugi kraj vežemo raketu. Ovaj predvez izuzetne nosivosti najčešće trpi i najjače zamahe.
Danas postoji mnogo spod štapova projektovanih za ovu namenu, kao i pregršt mašinica sa velikim špulnama. Najbolji su spod štapovi A ili jake B akcije koji su testirani na teretu od 5 ili više libri. To znači da su štapovi testirani tako da kad se na njih okači teret od 2,25 kg. (5 libri), vrh štapa se u tom trenutku nalazi pod uglom od 90 stepeni sa drškom štapa. Dakle u pitanju su izizetno moćni blankovi kojima neki čak i soma pecaju. Danas postoji toliko proizvođača ovih štapova, i gotovo da je nemoguće da jedna firma koja se bavi šaranskim štapovim to u svojoj ponudi nema. Ali koji izabrati? Stvar je potpuno iduvidualna. Sve zavisi koje ste visine i snage. Raspon ruku, težina, snaga u rukama i leđima... Dakle štap treba birati prema ličnim sposobnostima. Naravno da nije tek tako lako ušetati se u radnju i poslušati veštog trgovca koji želi da proda robu, jer možete pogrešiti. Te stoga, dobro se raspitajte od prijatelja i testirajte na vodi različite štapove, kako biste došli do optimalne kombinacije fizičkih sposobnosti i performansi štapa

Youtube video: 
Blog kategorije: