Pecanje takozvanog bika ili tostolobika

Tolstolobik je jedna od onih riba, koju mnogi poznaju ali rijetki su je već uhvatili?

Pa zašto je tome tako?

Kao prvo, to je riba, koju ne možeš naći baš u svakoj vodi, a kao drugo, da bi je ulovio, potrebno je nekoliko znanja a i puno sreće.Jedna od osnovnih stvari, koju moraš znati, ako ćeš krenuti na ribolov tolstolobika je, da se upoznaš sa načinom ishrane ove jezerske ili riječne grdosije.Kao mnoge druge životinje, koje se hrane planktonom, tako i tolstolobik naraste do ogromne težine, pa je možda baš zbog toga tako tražena riba.

Nekoliko osnovnih činjenica o tolstolobiku

Tolstolobik je riba, koju uvrštavamo u grupu šarana. Njegovo tijelo je srebrno-sive boje, a glava mu je jako specifična i velika.Baš zbog toga je ova riba među ribolovcima i dobila nadimak „glavonja“.

Poznamo dvije vrste tolstolobika, a to su:

- sivi tolstolobik (Hypophthalmichthys nobulus),

- i bijeli tolstolobik (Hypophthalmichthys molitrix).

Najviše od svega, se ove dvije vrste razlikuju po svojoj boji, a po anatomiji baš i nema neke velike razlike.

Možda jedna sitnica – englezi vole za sivog tolstolobika upotrebljavati izraz „BIGhead“, a to zbog toga, jer ima od bijelog nekoliko veću glavu.

Ako češ jednom na udicu uhvatiti ovu ribu, jako brzo će ti biti jasno, da to nije običan šaran – donja čeljust mu je jako izbačena i ide prema gore, a oči su mu praktički već na bokovina.Ova grdosija može narasti do ogromnih težina – sve tamo do 35 kg i do jednog metra dužine, a baš zbog toga ga mnogi ribolovci traže i u svojim snovima.

Živi u slatkovodnim područjima, a temperatura, koja mu najviše odgovara je od 6 do 28 °C.

Najviše puta se zadržava v u rukavcima velikih rijeka ili jezera, a karakteristično za tolstolobika je, da jako često pliva blizu površine vode.Kao mnoge druge ribe, tolstolobik se mrijesti u proljeće ili na ljeto – najčešće zavisi od toga, koliko iznosi temperatura vode.Tolstolobik dostigne zrelost nakon 4 godine, i tada su sposobni za reprodukciju.

Kakav je način ishrane tolstolobika?

Kao što sam već na početku napisao – ako imaš želju, da jednom u životu uhvatiš tolstolobika, onda je osnovna stvar, da se upoznaš sa tim, gdje i kako se on hrani.

Ova riba nije jednaka drugim, pa tako – pogledajmo u čemu je drugačija.

Za početak moraš znati, da dok je tolstolobik mlad, hrani se samo zooplanktonima, a kad odraste, počne se hraniti fitoplanktonima, algama, cijanobakterijama (plavo zelene alge), hrizofitama, ksantofitama kao i vodenim bubama i larvama.Da bi se mogao tako hraniti, omogućava mu organ u tijelu, koji se zove branhiospinam, koji djeluje i služi kao neke vrste procedne ploče.

Pored ovoga, potrebno je znati još to, da ova riba može pojesti stvarno mnogo, a u prilog mu ovdje ide i to, da mu je crijevo čak petnaest puta duže, nego što iznosi njegova tjelesna dužina.

Baš zbog sve te količine hrane, koja „sjedne“ u njega, tolstolobik nije baš omiljena riba, te se na nekim ribnjacima, jezerima i rijekama vode prave male bitke za totalni izlov.

Isto tako predstavlja problem njegov izmet – otrovan je te na taj način zagađuje rječna i jezerska korita.

Gdje se može pronaći tolstolobika u vodi?

Da bi se moglo što lakše pronaći ovu ribu, kad kreneš na ribolov, najprije pomisli na to, što ona jede i gdje se svega toga najviše nalazi?

Tolstolobik u ljetnim danima najčešće zadržava u zaraslim dijelovima jezera i rijeka, a u zimskim danima potegne se u razna korita rijeka.U nekim vodama, se ovu ribu koristi za neke vrste „pročiščavanje“, pa ga tako vole sve od Sjeverne Amerike do naših područja.

Kad ćeš ga jednom u vodi pronaći i na kraju uloviti, to će ti sigurno biti poseban doživljaj – za ribolov je jako popularan zbog svog jakog otpora koji pruža prilikom izvlačenja iz vode.

Tolstolobik može narasti do dosta velikih veličina i da živi dosta dugo godina (čak i do20).

Često pliva u jati, jer se tako osjeća sigurnije i zaštićenije od predatora.

U nekim situacijama je čak i u stanju, da iskoči iz vode – to može raditi ili zbog hranjenja ili da bi izbjegao neku opasnost.Znači, ako ćete biti pažljivi uz vodu, gdje ga ima, možete ga i na ovaj način locirati.

 

Na kakav način i sa kakvim mamcima ga uloviti?

Ribolovci na ovu ribu najčešće nalete sasvim slučajno …

Ali ipak, ima i takvih, koji ga krenu loviti sasvim ciljano (iako dosta neuspješno) – a to se radi na sljedeći način.Postoje vec I primame za lov ove vrste ribe.

Da bi ovaj posao bio što jednostavniji, u trgovinama su se potrudili, da možeš nabaviti kompletan sistem,

Kad krenuti po tolstolobika?

Da bi vjerojatnost za ulov tolstolobika bila što veća, potrebno je u pravo vrijeme krenuti za vodu, a to je najviše puta u ranim jutarnjim satima ili kasno navečer.

To je vrijeme, kada se ova riba podiže prema površini, da bi pronašla što više hrane za svoje preživljavanje.

Ako ćeš dobro promatrati vodu, u kojoj se tolstolobik nalazi, brzo ćeš ga vidjeti, jer nisu baš ona vrsta ribe, koje bi se kod hranjenja previše skrivale.

Zašto krenuti po tolstolobika rano ujutro ili kasno navečer?

Sve je to zbog planktona, koji izlazi na površinu kroz noć i krene natrag prema dubini, dok na nebo dođe sunce – a sa planktonom se kreće i tolstolobik – gore, pa natrag dolje u dubinu.

 

Youtube video: 
Blog kategorije: 

Komentari

Slika korisnika Iannf's

Веб-маркетинг — это политика использования нета чтобы продвижения коммерциала или продукта. Спирт включает в течение себе различные технологии и технологические процессы, каковые могут гнездиться использованы чтобы привлечения да привлечения клиентов, а также для вербования клиентов.

Некоторые с самых общераспространенных методов веб-маркетинга:

Сверхоптимизация разыскивания клиентом (SEO) - это процесс веб-сайта этаким ролью, чтобы спирт был лучше зрим в течение кабинете Google.

Контекстная экспресс-реклама (PPC) - этто форма рекламы, коия в рекламодателе выплачивает за каждодневный щелчок числом евонный рекламе. Часто утилизируется в течение свойстве довода на прок SEO.

Телемаркетинг чрез электрическую почту (E-mail Marketing) - это отправка рекламных выступлений числом электрической почте или числом почте чтобы посетителей
маркетинг лояльности

рейтинг сайтов нпф 5ebe675
p@11=777