Sklapanje sistema za štukarenje i gotovi sistemi za štuku

Gledam kroz prozor... rominjavo, tmurno vreme mi sve jasnije stavlja do znanja, da je na žalost, kraj letnjim mesecima. Nezaustavljivo se bliži neumoljiva jesen, zbog koje mnogi odlažu pecarošku opremu, prisećam se letnjih pecaroških avantura, i ako se tek sada bliži sezona pravih pecaroških podviga, koji podrazumevaju jesenje štukarenje: zbog kojeg bi bio greh ne biti na obali, i utopiti se u jesenje boje koje se stapaju sa vama, i još ako je upotpunjeno dobrim lovom – ništa lepše!  

U ovom kratkom tekstu, bih vam opisao sistem za pecanje štuke, koji se sastoji od plutajućeg i živog mamca. Ovo se čini jednostavnim, ali je ipak bitno obratiti pažnju na detalje, od kojih vam zavisi rezultat!

Sveukupno vam je ovoliko opreme potrebno

Sveukupno vam je ovoliko opreme potrebno

Počnimo sa plovkom, čija veličina uglavnom zavisi od veličine mamca koji nudimo. Naime, ako odbaremo premali plovak, preveliki keder ga može povući dole, i stvoriti iluziju ulova, a tako će biti teško utvrditi kada se riba zapravo zakačila.

Prvi korak je biranje plovka prave veličine

Prvi korak je biranje plovka prave veličine

Podesite gumene graničnike na struni

Podesite gumene graničnike na struni

Navucite plovak

Navucite plovak

Sledeći važan korak je postavljanje olova. Ja uglavnom stavljam manje olova nego što je naznačeno na plovku, čime isključujem ranije pomenutu mogućnost lažnog ulova.

Zatim, stavljamo olovo odgovarajuće težine

Zatim, stavljamo olovo odgovarajuće težine

Ako je olovo lagano, plovak neće stojati pravilno

Ako je olovo lagano, plovak neće stojati pravilno

...ako je pak pretežak,  onda plovak  neće odgovarajuće da signalizira ulov

...ako je pak pretežak, onda plovak neće odgovarajuće da signalizira ulov

Evo idealnog podešenog plovka!

Evo idealnog podešenog plovka!

Odabir sajlice je takođe jedan od osnovnih koraka, i ako ovde nema mesta kompromisu. Sa Kevlar sajlicama sam imao negativna iskustva, jer ih štuka jednostavno pregrize, tako da prednost dajem žičanim sajlicama. Rastezajni otpor im je zadovoljavajući, a stoprocentno su otprone na ugrize, tek posle nekoliko riba je treba menjati, i to ako se zapletu.

Palomar čvorom pričvrstite sajlicu

Palomar čvorom pričvrstite sajlicu

Sledi kritična tačka nešeg sistema, a to je udica. Nisam pobornik jednokrakih udica, ovom sistemu pripadaju trokrake udice, i to kvalitetne udice besprekornih vrhova.

Koristite trokrakuudicu odgovarajuce veličine, i kupujte samo najkvalitetnije!

Koristite trokraku udicu odgovarajuće veličine, i kupujte samo najkvalitetnije! 

Nema mesta kompromisu, štuka voli kvalitetne udice!

Nema mesta kompromisu, štuka voli kvalitetne udice!

Veličinu udice prilagodite veličini mamca (kedera), zato uvek imajte kod sebe ne

Veličinu udice prilagodite veličini mamca (kedera), zato uvek imajte kod sebe nekoliko različitih veličina.

Uz ovo je zagarantovan dobar ulov!

Uz ovo je zagarantovan dobar ulov!

Više puta sam video pecaroše, koji na opremi – štapu, i mašinici nisu štedeli pare, dok su se kod udica odlučivaliza najjeftinije, govoreći sebi „poslužiće!“. Onda se na tu udicu upeca poneki lep primerak štuke, koja se posle kraće borbe oslobodi udice, ili je iskrivi, i tada „ful“ oprema gubi svoju vrednost, kada je prava veza (udica) izmeđuu ulova i lovca bude preslaba!

Oprema spremna za zabačaj.

Sistem spremna za zabačaj

Stavljanje kedera na udicu takođe zahteva pažnju, jer ako mu povredimo kičmu, odmah ugine, i tada nije tako primamljiv štukama, kao živi keder, koji svojim mrdanjem razdražuje grabljivice. Nakon kačenja kedera na udicu, imam običaj da stavim stoper (koji pravim od uzduž presečene cevčice koja se nalazi u pakovanju svetlećih štapića), na onaj krak udice, na kojem se nalazi keder, da bih sprečio eventualno „bežanje“ kedera.

Pri kačenju kedera na udicu, uvek pazite da mu ne povredite kičmu

Pri kačenju kedera na udicu, uvek pazite da mu ne povredite kičmu

garantovano ne može da pobegne od štuke

Ovako garantovano ne može da pobegne od štuke

Na stajaćim vodama je bitno obratiti pažnju na smer duvanja vetra, jer uz vetar možemo ispitati velike površine. Jednostavno posle zabačaja, mašinicu ostavimo otkočenu i pratimo smer kretanja plovka, i pod njim kedera koji slobodno pliva, i tako povećavamo šansu za ulov.

Nakod zabacivanja, vredi ostaviti otkočenu mašinicu, da bi oprema mogla slobodno

Nakod zabacivanja, vredi ostaviti otkočenu mašinicu, da bi keder mogao slobodno da tumara

Nadam se da sam uspeo da vam dam nekoliko dobrih saveta, i da će pročitavši ovo, manje vas odlagati svoju pecarošku opremu, jer ovaj jesenje-zimski način ima svoju draž, kojom znatno možemo skratiti dokolicu koju nam donose zimsko vreme.

Ulovi će doći sami od sebe ako ste sve preduslove dobro uradili!

Haldorado team: Haško Tamaš

Gotovi sistemi za štuku

Pripremili smo vam već gotove sisteme za štuku. U ponudi su fiksni i šetajući, u kompletu dobijate sve potrebne komponente koje je potrebno postaviti na strunu i štukarenje na plovak može da počne.

Šetajući sistem za štuku 15g

Šetajući sistem za štuku 15g
 

Fiksni sistem za štuku 20g

Fiksni sistem za štuku 20g

Blog kategorije: 

Komentari

Poštovani,
da li imate u ponudi fiksni sistem za štuku 20 gr, koji ste detaljno opisali pod tekstom "Sklapanje sistema za štukarenje i gotovi sistemi za štuku". Slikovito ste prikazali kačenje kedera/meleščića koristeći stoper radi onemogućavanja bežanja kedera.
Molio bih vaš odgovor.
Hvala
Srdačan pozdrav