Sprej za varaličarenje

Dragi ribolovci, danas ćemo vam bliže predstaviti proizvod za koji možda niste čuli. U pitanju je sprej za varaličarenje čija upotreba povećava učinkovitost varalice. Korišćenje je veoma jednostavno, sve što je potrebno je da naprskate sprej na varalicu.

Varalica sama po sebi predstavlja jedan komad, plastike, gume, metala u oblku ribice tj. njene simulacije. Ranije smo već pričali o ovoj ribolovnoj tehnici, stoga nećemo o tome dužiti. Pretpostavljamo da znate šta su varalice? Verovatno da, i to kako one u vodi primamljuje grabljivice da ih zagrizu.

     

Na levoj slici je prikazana varalica, a na desnoj grabljivica (štuka) u trenutnku kako grize mamac.

Ukratko smo se podsetili ove učinkovite tehnike pecanja, jedne od dve tehnike za grabljivice, ali dalje nastavljamo ono o čemu smo krenuli da pričamo u uvodnom delu, da, to su upravo sprejevi za varalice, tečnost sadržana u plastičnoj bočici koju nanosimo na varlicu pre zabacivanja.

Ribe sudeći po prirodnom staništu u kom žive imaju istančano čulo mirisa, čak mnogi ne bi verovali koliko ribe mogu sitne mirise da osete,  nekad i na par kilometara. Ribe imaju  hormone i feromone koji im pomažu u pronalaženju hrane i osećaju opasnosti. U vreme mresta ribe mogu čak i do 3 kilometra osetiti slobodnu  teritoriju.

Svaku ribu privlače različiti mirisi koje naravno bolje oseća, ovo je već biologija u koju nećemo sada zalaziti, uglavnom svak riba ima svoj dominantan miris koji će prvo osetiti pored svih ostalih, a svakoga u svakom momentu okružuje milion različitih mirisa. Tako da ovaj sprej ima namenu da simulira isti taj dominantan miris stoga se proizvodi u više varijanti, miris za štuku, miris za soma, smuđa itd.

Kada ga nanesmo na varlicu on će u vodi „odglumeti“ miris i privućiće grabljivicu i delovaće na nju tako da ona još više zanemari ostale mirise iz okruženja. Jedno nanošenje može delovati dosta, shodno naravno broju zabačaja i učestalosti. Poželjno je prilikom višesatnog pecanja bar 3, 4 puta naprskati varalicu kako bi ona ostala aromatična za vaš budući ulov.

Pakuje se u bočice od 50ml, dovoljno za sigurno mesec dana srednje-učestalog odlaska na pecanje, pristupačne je cene, a odgovarajuće učinkovitosti. 

Blog kategorije: