Štuka - karakteristike i zanimljivosti

Karakteristike

Izdužena, vretenasta  riba, tela spljoštenog sa jedne strane, linija leđa i stomaka gotovo su paralelne. Boja je uglavnom sivkastozelena, leđa su tamnije nijanse, a trbuh je beo. Ima veliku glavu koja, nos joj je itekako dugačak, širok i podseća na kljun patke. Usta može na izuzetno veliko da otvori, i u njima ćete pronaći velike i oštre zube grabljivice. Otvor usta joj je horizontalan, a zadnja strana gornje vilice joj dođe ispod linije krupnih očiju.

Lov štuke i lov na štuku

Štuka se pre svega hrani manjom ribom, što proizilazi iz njene prirode, kao grabljivice. Vreba skrivena među biljem u vodi i kada spazi plen, munjevito reaguje.  Lovi ribe, rakove, žabe, ptice… Građa tela, snažno i veliko repno peraje joj omogućava veliku početnu brzinu, od čak 10m u sekundi. Omiljeni ulov su joj bolesne i povređene ribe koje ne pružaju veliki otpor, te na taj način povećava zdrav riblji fond u sredini u kojoj je nastanjena.

Sezona lova na ovu ribu ne prestaje gotovo preko cele godine, izuzev u vreme mresta. Vreme mresta štuke traje od februara do aprila. U tom periodu, štuka nije aktivna, ali u periodu od kraja avgusta, pa do početka mresta, prilika za trofejni ulov je velika.

Lov na štuku se vrši uglavnom varaličarenjem, kao i živim ili mrtvim mamcem, ili mušičarenjem.

Koristite trokraku udicu odgovarajuće veličine, i kupujte samo najkvalitetnije  Na ovu ribu kreće sa kvalitetnom opremom, birajte štap i mašinicu najboljeg kvalilteta. Štap za lov na štuku, zbog sigurnijeg manevrisanja i daljeg zabačaja, trebao bi da je duži. Naša preporuka je štap Olypus X Ceoss tele.

Za mašinicu preporučujemo: Spro- Montana 440 

 , a možete izabrati monofi: Spro - Tec Special Pike 


Pojavljivanje štuke

Štuku je moguće pronaći u manjim uvalama i krivinama. U rekama i u stajaćoj vodi, je podjednaka mogućnost pronalaženja štuke. Obično se kreće tamo gde tekuća voda povremeno prodire posle obalskih kiša. Štuka voli “strana tela” u vodi (grane ili srušeno stablo koje je završilo u vodi), gusto bilje (žbunje i alge), podvodne trske ili trave.  Tako skrivena najlakše vreba plen. Ukoliko se oseti na nekoj teritoriji  ugroženo, štuka može jako dugo vremena da bude neaktivna.

Zanimljive činjenice:

 

Maksimalna brzina plivanja: 60km/h

Maksimalna težina: do 35kg

Maksimalna dužina: do 200cm

Štuka ima oko 700 zuba.

U vreme mresta menja zube, zato se slabije hrani i u tom periodu se lov na štuku ni ne preporučuje.

Ima izuzetno rastegljiv želudac koji joj omogućava da proguta plen skoro svoje veličine.

Ženke dožive starost od preko 35 godina

Mužjaci dožive starost od 10 do 15 godina.

Blog kategorije: