Tigrov orah kao mamac..

Tigrov orah je veoma popularan među onim pecarošima koji više preferiraju lov na šarane i svakako na amure. Može se koristiti i kao mamamc i kao hrana za ribe. Poseduje visoku hranljivost i zahvaljujuci svom takodje visokom sadrzaju secera sluzi kao idealna hrana za ribe.

Prilikom hranjenja obratite paznju na kolicinu kojom hranite da ne biste predozirali.  Ono može biti odličan mamac na onim vodama gde je velika količina terpana i deverike. Neki pecaroši  se ne slažu ovim metodama jer im nije donelo pozitivne rezultate. A opet imamo one koji bez tigrovog oraha i ne kreću na pecanje. 

Mnogi vrhunski pecarosi upravo tigrovom orahu mogu zahvaliti svoje velike ulove.

Pa da vidimo šta ovo misteriozno seme sadrži u sebi:

Nutritivne vrednosti:

-belančevine 25.4 g

-masnoća 40.1 g

-ugljeni hidrati 26.1g

Sadržaj:

Masnoće 26%

Glukoza  21%

Vlakna 12%

Proteini 6%

Skrob 31%

Gluten 0%

 

Pored svega ovoga je visoka sadrzina i kalijuma i fosfora koja je veoma potrebna ribama.

U daljem tekstu ćemo pokušati da damo smernice onima koji nemaju puno iskustva sa ovom primamom. Odmah na pocetku bi zeleli da demantujemo ona verovanja  prema kojima su kovani orasi komplikovani za pripremanje.

Način kuvanja

Suve orahe stavite u vodu,najviše odgovara voda sa što manje hlora u sebi. U vodu dodati 10 kašika šećera ili zaslađivač. Sve ovo ostaviti da stoji 24 sata.  Kada prodje 24 sata,počnite da kuvate orahe u tom slatkom  sirupu. Obratite pažnju da voda u potpunosti prekrije orahe. Kuvamo sve dotle dok se bore na orasima ne pocnu da nestaju i kada bela vlakna iz oraha ne postnu vidljiva na povrsini. Tada je vreme da menjate vodu. Ocedite orahe a vodu u kojoj su se kuvale mozete iskoristiti za zalivanje praskaste primame. U lonac sipamo svežu vodu ,sipamo u nju orahe i na svaku kilu dodamo 100 grama šećera. Od vrenja kuvamo još 40 minuta. Najbolji rezultat postizemo ako skuvane orahe ostavimo u toj vodi 4-5 dana da stoje.  Posle hladjenja mozete dodati malo aroma kao sto je vanila,chili.

Da bi orah mogao da odstoji a da se ne pokvari,posle kuvanja dodajte malo konzervansa. U razmeri 100:1 znaci na 100 grama oraha 1 gram konzervansa. 

Njihova hrskava tekstura, slatki ukus i visoka nutritivna vrijednost doprinose energetskim rezervama trupa i bez dodatka sintetičkih materijala kao što su brojne pelete ili boile.

Na kraju orah u pva mrezi. Svi znamo da vlaga rastvara pva ali postoji nacin i za ovo. Uzmimo unapred spremljene orahe i uspomoc jedne cediljke ih procedite. Uzmite otprilike jednu saku jodirane soli i rastvorite u 2 dcl vode. Procedjene orahe sipajte u ovaj slani rastvor i ostavite da odstoje minut dva. Ponovo ih procedite i ostavite da se osuse,zatim slobodno punite u pva mrezu.

 

Blog kategorije: 
Galerija: 

Komentari

Koja je cena tigrovog oraha?