VARALIČARENJE BAITCASTER MAŠINICAMA

****Slabo popularne baitcaster (multiplikator) mašinice mogu učiniti varaličarenje znatno dinamičnijim i uzbudljivijim, jako dobra stvar za ljubitelje brzinskog varaličarenja.****

VARALIČARENJE

Varaličarenje je tehnika riblova kojim nastojite, kako sama reč kaže, "prevariti" ribu koja vreba pod vodom. To će vam poći za rukom ako imate, podrazumeva se, adekvatan pribor i veliku želju. Pribor podrazumeva varalicu koja je najčešće imitacija ribice koja je plen vodenih grabljivica kao što su štuka, smuđ, som, bass. Uz dobro rukovanje štapom ta varalica će tako dobro izimitirati pravu ribicu da grabljivice neće moći odoleti jednostavno. Kod nas u zemlji us poznate klasične tehnike varaličarenja sa redovnim mašinicama, ali ovim tekstom našim varaličarcima žeim da približim, u svetu, sve moderniju, a i zanimljiviju tehniku varaličarenja pomoću "baitcaster" mašinice.

 

MULTIPLIKATOR (BAITCASTER) MAŠINICA

Mašinica koja se za razliku od redovnih, kači na suprotan deo štapa i gleda ka vama, atraktivnog je izgleda i specijalno namenjena za ribolov varaličarskom tehnikom, u Evropi i svetu postala je sve popularnija pogotovo u zemljama Skandinavije gde je varaličarenje najzastupljenija ribolovna tehnika, takođe i u Severnoj Americi je popularan "hiper brzi" lov bassova baitcaster mašinicom i štapom. Ona je malo sprecifičnijeg izgleda, kao što možete primetiti i na slici, namenjena je lakom i srednjem varaličarenju, do najčešće 60gr, kod ove mašinice ne zatežete najlon prilikom zabacivanja nego samo pritisnete kočnicu na mašinici i lagano pustite rukom i zabacite, zbog te svoje brzine zabačaja (max 2 sekunde) je i popularna jer ide u kombinaciji sa laganim štapovima težine bacanja do 60gr, te se zabacuje u Americi popularnom "one-handed cast" ili ti na srpskom jednoručno bacanje.

 

 

 

I JOŠ PO NEŠTO 

Kod ovakve tehnike koriste se lagane varalice poput "džerkova", kao i žabice koju su za bassa najzanimljivje i najintersantnije. Ovakva tenika ribolova ne garantuje vam, naravno, kapitalno velike ulove, ona je za dinamično zanimljivo pecanje "od mesta do mesta" zbog brzog zabačaja i glatkog kliza najlona kroz karike baitcaster štapa sa takozvanim "revolverom" odnosno drškom za kažiprst koji omogućuje lakše i udobnije prijanjanje ruke za štap kao i rukovanje mašinicom. Pecanje štuka, bassova do eto lupiću sad, 1kg eventualno 1,5kg. Ali naglašavam opet dinamika je u pitanju dvosekundni zabačaj pa riba, pa pustite, i tako se može desiti da za pola sata upecate uz dobru teniku i varalicu 2. 8 ribica, jer baitcaster naravno ima specifičnije motanje od redovne koje je opet kažem, specifično za varalicu jer on kako namotava delimično dodaje efekat varalici da se bolje kreće kroz vodu što povećava vaše šanse za ulovom.

Youtube video: