Začeci ribolova

Danas je lako ići u ribolov potkovan dobrim štapom i još boljim mamcima, ali, kako je pecanje nekada izgledalo, kada nije bilo moguće jednostavno zabaciti štap i namotati mašinicu?

Još kod drevnih Egipćana, 2000 godnina p.n.e , zabeležene su scene lova ribe uz pomoć štapa. Ribolov se, takođe, pominje u Rimu i Kini, kao i kod Jevreja.

Udice od drveta

 

Smatra se da su prve udice bile od drveta, i one vuku svoje korene od oko 40000 godina unazad. Grančice sa trnjem, često glogovim trnjem,  su se lako mogle oblikovati u oblik udice i donosile su  tadašnjim ribolovcima ulov. Drvene udice nisu bile preterano optorne i zbog toga se  nisu našli ostaci takvih udica, ali postoje crteži koje svedoče o njihovoj  upotrebi. Udice izrađene od glogovog trnja su se koristile i u 19.veku, u Engleskoj i u Velsu.

Udice od kostiju

Malo otporniji materijal od drveta, za izradu udica bila je kost. Široko dostupna, bila je pogodna za pravljenje udica, po istom principu izrade kao što je bio slučaj sa drvenim udicama. Uzevši u obzir da je kost postojaniji materijal od drveta, ne čude nalazi ovih udica, koji su, doduše, retki. Najstarija koštana udica pronađena je u Čehoslovačkoj, a nešto mlađi primerci su iskopani u Egiptu, Norveškoj, pa i u Srbiji.

Udice od metala

Prve metalne udice  bile su  izrađene od bakra, pre 6000 godina. Jednostavnog oblika, bile su korišćene u Egiptu i njihova veličina je, u proseku, varirala od 2 do 6cm.  Pored bakra, za izradu udica je korišćena i bronza. Na bronzanim udicama se pecalo na teritoriji današnje Italije i Krita. Ovakve udice su imale kontra vrh, a nekada i dva kontra vrha.

U 16. i 17.veku se javljaju prvi specijalizovani proizvođači čeličnih udica u Engleskoj, Norveškoj i Irskoj. Norveški brend  “Mustad” je svetski poznat u proizvodnji udica. Odlikuje ga odličan kvalitet i dobra izrada, kojoj veliku konkurenciju prave japanski proizvođači.

Potreba za preživljavanjem ili strast, nazovite to kako hoćete, zahtevala je oduvek stredstva da bi se postigao cilj. Današnje udice se prave po uzoru na nekadašnje, samo su dostupnije i modernije.

Blog kategorije: