Lov soma u rano prolece

Ako je temperatura vode povoljna, najveće slatkovodne grabljivice još u martu počinju da se intezivno hrane i pripremaju za predstojeći mrest. Iscrpljeni od dugog zimskog posta, somovi će rado nasrnuti na sve što im se učini pogodnim za jelo, ali se neće upuštati u jurnjavu za plenom, već će ga vrebati iz busije u neposrednoj blizini plićaka, sprudova, travnatih zona i ostalih mesta gde se u proleće prvo okupljaju jata bele ribe.

 

Već u aprilu situacija se drastično menja. Čim somovske ženke u pratnji čitavih jata mlađih mužjaka nađu mesta pogodna za mrest i naprave „bračna“ gnezda, somove obuzme svojevrsno ludilo. U narednih nekoliko dana slatkovodne ale sumanuto kidišu na sve što pliva u njihovoj blizini. Napadaju žestoko i precizno i žrtvama ne ostavljaju ni najmanju šansu. Međutim, zbog svoje alavosti i sami somovi tada postaju izuzetno lak plen. Zbog činjenice da se u jednom danu može uloviti i više krupnih komada soma, ribolovci u aprilu bukvalno opsedaju obale. Neki čak i uzimaju godišnje odmore kako bi u pravo vreme bili na pravom mestu.

 

U prolećnom lovu na ovog predatora najbolje su se pokazale varalice sa snažnim vibracijama - teške „kašike“, velike silikonske glavinjare, tvisteri i šedovi, ali i vobleri, pogotovu oni kruškastog oblika i sa ugrađenom „zvečkom“.Mada majstori valaričarenja neprestano lome koplja oko najubojitije varalice za soma u ovo doba godine, većina tvrdi da su ipak najefikasnije „kašike“ svetlije boje i težine veće od 30 grama. Ako se ove varalice nepredvidivo vode - sa naglim promenama pravca, iznenadnim ubrzanjima, ili zastojima u povlačenju, one bljeskaju i stvaraju takve vibracije da somovi jednostavno ne mogu da im odole. Duguljaste „kašike“ idealne su za okomito vođenje kroz vrtloge, jake rečne struje ili tik uz podvodne prepreke, dok su široke pravi izbor za pretraživanje srednjih slojeva vode, sprudova ili travnatih sektora.

 

Varaličarski majstori kažu da je najbolje da se „kašike“ zabacuju visoko u vis i da jako pljusnu kada padnu na vodu, pošto taj zvuk privlači somove. Ako se lovi na reci, varalicu treba povlačiti pod uglom od 45 stepeni u odnosu na obalu.

 

Silikonske varalice su zbog svoje lovnosti, ali i niske cene postale nezamenljive za lov na zakrčenim terenima sa dosta podvodnih prepreka. NJihov mekan i pokretljiv rep odlično radi i pri sporom povlačenju. Za lov soma u rano proleće najbolje su se pokazali glavinjare, veliki šedovi i tvisteri drečavih boja, opterećeni težim olovnim glavama.

 

U ovo doba godine somovi se uspešno mogu loviti i na žive mamce (gliste, pijavice, žabe, ribe), ali i na riblje filete.