Pecanje na ledu – AKTUELNO I OPASNO

Sa prvim hladnim zimskim danima aktivnost riba se drastično smanjuje, a sa njima se znatno proređuje aktivnost kolega ribolovaca i pecaroša. Uglavnom se povlačimo u kuće i stanove i čekamo prve znake lepog vremena da ponovo izađemo na vodu i da led okopni i oslobodi okovane obale. Ali za neke ribolovce prava sezona tek tada počinje! Neki uživaju u pecanju na rekama i jezerima koja se nisu zaledila, a oni najekstremniji traže vode okovane ledom i pokušavaju da prevare ribu kroz rupu izbušenu u ledu.
Međutim, takav način pecanja, pored neosporne atraktivnosti, nosi sa sobom i brojne opasnosti, od kojih neke mogu biti i fatalne. Zato, da ne bi bilo po onoj narodnoj: “ko drugome jamu kopa sam u nju pada”, svima preporučujemo da pročitaju ovaj tekst do kraja, jer ćete saznati kako to rade iskusni stručnjaci iz oblasti bezbednosti i preživaljavanja u ekstremnim uslovima. Moći ćete da pročitate neke veoma važne savete o tome kako se ponašati na ledu i šta uraditi ako (ne daj Bože) stvari krenu naopako.
Prvo i najvažnije, nikada nemojte misliti da je led potpuno bezbedan i opustiti se tokom boravka na ledu. Posebna opreznost je neophodna tokom čitavog boravka na ledu. U tom smislu, treba znati da je led čvršći i kompaktiji tokom više vezanih hladnih dana. Što su dani hladniji i bez vetra – led je čvršći.
 
led-debljina
Kao što se vidi za hodanje i stajanje na ledu, debljina bi trebala da bude bar 10cm! Na tanji led nikako nemojte ići! Debljina leda od 10 do 15 cm je uglavnom dovoljna za hodanje i stajanje, pod uslovom da je led čist, proziran i kompaktan. Debljina od 15 do 20 cm je uglavnom dovoljna da mogu proći (recimo) motorne sanke ili moped. Led debljine oko 30cm je dovoljan da izdrži automobil, a nekih 40cm će izdržati i neki manji kamionet. Međutim, ovo su samo orijentacione vrednosti i nikako ih nemojte shvatiti “zdravo za gotovo”!

Ako do nesreće ipak dođe, najvažnije je sledeće: probajte da ostanete maksimalno mirni i koncentrisani. Dišite polako i duboko i nemojte činiti nagle i brze pokrete! Promislite sledeći korak koji treba da napravite. Ako se desi da upadnete u vodu, bolje je pokušati popeti se na led sa leđa, tj. iz pravca iz koga smo došli, nego pokušati izlazak iz vode unapred, jer ne možemo biti sigurni kakav je led ispred nas.

 

VAŽNO! Ovo svakako nisu, niti mogu biti svi saveti koje je moguće dati na ovako potencijalno opasnim izlascima na vodu, ali pridržavanje svega navedenog će sigurno pomoći za bezbedan i siguran boravak na ledu.

 

Ovo ne važi samo za ribolovce, već za sve koji se nađu na zaleđenoj vodi, klizači, šetači, biciklisti… jer svake zime možete pročitati jezive naslove tipa: Biciklom propao kroz led!

 

Ne junačite se i ne pijte – hrabrost počinje tamo gde prestaje razum!Hrabrost i mudrost nije isto što i hrabrost i ludost. Zato, kada zimi pecate bilo gde, na ledu ili nezaleđenoj vodi – naročito iz čamca – obavezno nosite na sebi prsluk za spasavanje! Nije to kukavičluk nego razum. Jer ako debelo natruntani bućnete u ledenu vodu nećete isplivati ni ako plivate kao Čavić.