TOPfish test team deo 3. - Varaličarski štapovi Trabucco

Kao što je već unapred najavljeno u našem prošlom testu, gde smo pisali o varalicama, sada Vam predstavljamo par štapova firme Trabucco.

Capture by Trabucco Shore Craft

Rapture Shor Craft je prvi štap koji se našao na našem testu. Shor Craft dolazi iz varaličarskog ogranka firme Trabucco, koja je već odavno dokazala svoj kvalitet kod plovkaroša.

Model koji smo testirali je dužine 3m i težine bacanja 10-30g. Sam pogled na štap govori da je on osmišljen za pecanje sa morske obale. Ovo naravno neznači da se on nemože uspešno koristiti i i na rekama i jezerima, na kojima većina nas peca.

Blank je izrađen od karbona i na njega je smešteno čak 11 niskoprofilnif nerđajućih vodilica sa S.I.C. prstenovima. Sastoji se iz dva dela i ima klasičan “put over” spoj (gornji deo se navlači na donji). Akcija štapa bi po nama bila između B i C .

Akcija B - savija se prva trećina štapa.
Akcija C - savija se više od polovine štapa.

Capture Shore Craft - Trabucco - TOPfish

Rapture Shor Craft 300/30

Blank je relativno malog prečnika već od same drške, i zbog svoje dužine nema veliki konus. Od tuda potiče i ovakva akcija štapa. Izborom vodilica, dužinom i akcijom blanka, postignuto je da ovaj štap neverovatno daleko baca i najmanje varalice.

Rukohvat je izrađen od kvalitetnog EVA sunđera i svojom crnom bojom, i elegantnim oblikom štapu daje poseban šmek. Držač mašinice je klasičan sa dva alu prstena koji se pritežu preko navoja. Ovakvi držači su već proverena stvar i sanjima nema greške.

Ceo štap je ukrašen diskretnim srebrnim detaljima, u vidu aluminijumskih prstenova na rukohvatu, i bordura na koncu kojim su vezani sprovodnici. Zbog svoje male težine pecanje nikad nepostaje zamorno.

Capture Shore Craft - Trabucco vrh i drška - TOPfish

Rapture Shor Craft 300/30

Ovaj štap je odličan izbor kada je potrebno plasirati manju varalicu na veliku daljinu. Pecanje bucova i klena je prva stvar koje smo se setili kada smo uzeli ovaj štap u ruke. Oni kojima su potrebne baš ovakve karakteristike štapa, znaće da ga cene, i verujemo da će im ubrzo postati nezamenljiv u ribolovu.

Trabucco Rapture Shore Craft

 

Capture by Trabucco Trail Blazer

Sledeći štap koji se našao na našem testu je Trail Blazer. Još jedan model koji dolazi iz Trabucco varaličarskog programa. Namerno smo uzeli štap iste dužine i težine bacanja kao što je bio njegov prethodnik, da bi što bolje mogli uvideti njihove razlike.

Capture Traill Blazer 300/30

Capture by Trabucco Trail Blazer

Blank kod ovog štapa je izradjen od HR karbona i nešto je debljih zidova nego kod prethodnog štapa. Blank je iz dva dela i ima klasičan “put over” spoj (gornji deo se navlači na donji). Već na prvi zabačaj oseti se da je štap dosta brži i sa više rezervne snage u dolnjem delu blanka. I ako je deklarisana težina bacanja 10-30g Blazerova snaga uliva poverenje za pecanje krupnije ribe. Blank je tako podešen da se savija u prvoj trećini. Ovakvu akciju prepisujemo izboru modela, broju i rasporedu vodilica koje su postavljene na štap, ali i nešto većem konusu samog blanka. Na njemu su klasične „Y“ vodilice sa SiC prstenovima, koje vrlo dobro usmeravaju i smruju strunu pri zabačaju. I ako je vetar za vreme testiranja bio vrlo jak, nismo imali problema sa mršenjem strune.

Rukohvat je izrađen od kvalitetne plute, i na svojim krajevima je ojačan umetcima od mrvljene plute sa gumom. Ovo pored toga što je lep estetski dodatak, svakako dodatno čuva štap od oštećenja i povećava mu radni vek. Braon boja blanka i braon konac sa zlatnom bordurom se vrlo lepo slažu uz plutani rukohvat. Držač mašinice nije nikakva novina ili nešto neviđeno do sada, ali je vrlo dobrog kvaliteta i čvrsto će držati bilo koju mašinicu.

Capture Traill Blazer 300/30

Traill Blazer je štap široke primene kakav koristi većina varaličara kod nas. One najmanje varalice mu nisu jača strana, ali već voblere srednje veličine baca sasvim dobro. Takođe se mogu dobro voditi i silikonci na glavama do 15g, i detekcija dna i ugriza će biti sasvim dobra.

Capture by Trabucco Cragger

Slobodno možemo reći da je za nas najveće iznenađene na testu bio upravo ovaj teleskopski štap. Do sada smo bili mišljenja da pravi, rasni, varaličarac mora biti dvodelni štap, i da tu nema mesta teleskopima. Upravo je CRAGGER bacio sve naše tvrdnje u vodu, i dokazao suprotno.

Capture Crager TSH-2706/50

Capture by Trabucco Cragger

Pa da krenemo redom. Za test smo uzeli štap dužine 270cm, težine bacanja 20-60g. Blank se sastoji iz 6 delova koji su izrađeni od SHR karbona. Na njihovim krajevima su postavljene vodilice „Y“ oblika, vezane crnim koncem sa po 3 srebrne bordure. Rukohvat je obložen plutom i na njegovom donjem delu je laserom ugravirano „CRAGER“. Prvo što se primeti kada se štap uzme u ruke je njegova mala težina. Ova karakteristika je vrlo bitna nama varaličarima, koji znamo po celi dan držati štap u ruci. Oštrina i brzina štapa su takođe vrlo upečatljivi i automatski navode na razmišljanje „za šta će biti primenljivo? “. Istina da je proizvođač naveo težinu bacanja 20-60g, i da to govori da je štap malo „jači“, međutim mi bi ipak rekli da je to do 40-50g bacanja. Postignuta brzina i oštrina štapa su rezultat malo većeg konusa na blanku i odabira karbona, kao i rasporeda vodilica. Štap se savija u prvoj trećini, rekli bi da ima A-B akciju.

Capture Crager TSH-2706/50

Capture by Trabucco Cragger

Na testu smo isprobavali razne tipove varalica da vidimo koje mu najbolje leže. Po nama je najlepše sa njime voditi džerkove, zare, i one varalice koje zahtevaju malo više rada samim štapom. Ujedno je to ono što ga odvaja od drugih štapova. Zbog svoje oštrine i lakoće omogućava dugotrajno vođenje zahtevnijih varalica, i pruža odličnu kontrolu pri vođenju.

Capture Crager TSH-2706/50

Capture by Trabucco Cragger

Dužina sklopljenog štapa je zaista mala, i vrlo je pogodan za transport. Ovakav štap će vam stati u bilo koji ranac ili torbu, što je još jodna pogodnost koja je mnogima potrebna.

Cragger Trabucco Rapture

Capture by Trabucco Ospery Zander Spin

Kao što i sam naziv govori Ospery je varaličarac namenjen pecanju smuđa. Naš test model je bio dužine 270cm i deklarisane težine bacanja 50-100g. Već prvi dodir sa štapom govori da ja reč o malo težoj kategoriji, kao što se i očekuje od jednog stogramca.

Capture Ospery Zander Spin 2702XH/100

Blank je izrađen od CX-1 karbona i ima sjajno crni finiš. Kada se štap protrese „na suvo“ nema baš puno pomeranja. Oštar je, brz, i taman kakav treba za vođenje silikonaca na većoj dubini (kada su često potrebne malo veće olovne glave). Blank se pod opterećenjem savija pri vrhu, pa bi mu odgovarala „A“ akcija. Na ovaj model je smešteno 9 dvostopnih vodilica sa SiC prstenovima.

Capture Ospery Zander Spin 2702XH/100

Rukohvat je obložen plutom, i na svom donjem kraju ima lepo oblikovan gumeni završetak. Držač mašinice je klasičan sa aluminijumskim prstenovima koji se pritežu pomoću navoja. Kao i na prošlim modelima, proizvođač se nije baš potrudio da ovde napravi iskorak u dizajnu i predstavi nešto novo. Izgleda da su se odlučili na već proverene stvari koje već odavno traju, i trajaće. I ako štap nenudi nikakvu posebnu „šminku“ celokupani dojam je dosta dobar. Ipak su tu lepo izlakirani konac na vodilicama, sa srebrnim bordurama, i kvalitetna pluta. Najvećem broju ljudi ništa drugo nije ni potrebno.

Capture Ospery Zander Spin 2702XH/100

Njegova snaga, i žilava kičma su odličan preduslov za dobar prenos informacija sa dna, što nije moguće sa „glindžavim“ štapovima. Ovakve karakteristike su često presudne za uspešno pecanje, kada je potrebno kontrirati na najmanji čvrk koji smuđ napravi.

Ospery bi trebao biti pravi radni štap sa kojim će te pretraživati dublje terene u potrazi za smuđem ili somom.

Capture  
 

Blog kategorije: